De geschiedenis van playstation

De geschiedenis van de PlayStation begint bij de vader van de PlayStation, Ken Kutaragi. Ken Kutaragi had de vooruitziende blik en persoonlijke gedrevenheid om de toekomst van videogaming te veranderen. In 1984, tijdens het bijwonen van een presentatie op Sony’s Information Processing Research Center, werd Ken Kutaragi met verbazing geslagen door Sony’s System G, een werkstation dat tv-uitzendingen voorzag van 3-D grafische computerbeelden in een werkelijke tijd. Kutaragi kreeg toen het idee om op dezelfde manier en met hetzelfde hoge niveau 3D grafische computerbeelden te gebruiken in spelconsoles om uiteindelijk de videogame-industrie te domineren. Na onderhandelingen met Nintendo om samen te werken, die uiteindelijk op het allerlaatste moment niet door gingen, trok Kutaragi op zijn geheime missie om een nieuwe spelconsole te ontwerpen. De codenaam voor dit project was PS-X (Playstation X). De herinnering aan het verraad van Nintendo had als resultaat dat videogaming nooit meer hetzelfde zou zijn.

Playstation 1 & 2

Waar een 3 of een 4 achter staat, had ooit een begin. Bij de PlayStation begon het verhaal uiteraard bij de PlayStation 1 console die uitgebracht werd in December 1994. De console gebruikte CD-ROM-gebaseerde 3D-graphics, waardoor het een spannende en een nieuwe manier werd om in arcade-stijl video games thuis te ervaren. En tevens meteen een schot in de roos. De PlayStation 1 werd opgevolgd door drie producten: de PS one (een kleinere versie), de Net Yaroze (een unieke zwarte versie), en de pocketstation (handheld). Tegen de tijd dat al deze versies uitgebracht waren (in 2003), was PlayStation een nog grotere verkoper dan Sega of Nintendo geworden.

Terwijl alle uitgebrachte versies de markt veroverden, ontwikkelde en bracht Sony de Playstation 2 uit in 2000. De PS2 werd al snel de meest populaire spelconsole in de wereld. Een nieuwe (dunnere en lichtere) versie van de PS2 werd uitgebracht in 2004. Zelfs in 2015, lang nadat de console uit productie was gegaan, bleef de PS2 de best verkochte spelconsole ooit.

Playstation 3 & 4

De PlayStation 3, die bij de uitbrenging concurreerde met de Xbox 360 en Nintendo Wii, betekende een grote sprong in de technologie. Met een Cell Processor, HD-resolutie, bewegingssensoren, een draadloze controller en een harde schijf die uiteindelijk uitgroeide tot 500 GB, werd de PS3 razend populair onder de gamers. Wereldwijd werden er meer dan 80 miljoen exemplaren verkocht.

Playstation vr

Virtuele realiteit beleven in een spel doe je met de meest recente spelconsole van Sony: de Playstation VR.