Leef het spel – virtuele realiteit met playstation

Virtual reality (virtuele realiteit) is de volgende grote stap in de geschiedenis van het gamen. En eigenlijk mag het zelfs de grootste overgang genoemd worden sinds de overschakeling van 2D naar 3D in de jaren ’90. Het is verrassend dat VR tot voor kort beperkt bleef tot dure gaming PC’s en niet terug te vinden was op de goedkopere spelcomputers zoals PlayStation, die zonder twijfel een veel groter publiek kennen dan de dure gaming PC’s.

Playstation VR gaming kent uiteraard ook een nadeel. Alvorens je kan starten, heb je uiteraard eerst een console nodig. Om VR te beleven is ook de aankoop van extra opties nodig. Zo heb je een Playstation Camera en de Playstation Move-controllers nodig om te volledige VR ervaring te beleven.

Playstation vr, het beloofde land voor virtueel gamen

Het VR systeem wordt verkocht in 2 varianten, namelijk: het basis Playstation VR pakket met een prijskaartje van €399 of de PlayStation VR Launch Bundle met een prijskaartje van €499. Toegevoegd aan beide varianten is ook het optioneel PlayStation VR demo disc pakket te verkrijgen. Wie een Playstation VR wil aanschaffen is uiteraard, wanneer men nog geen camera en move-controllers heeft, het voordeligst bediend met de Playstation VR Launch Bundle.

Virtuele realiteit (vr)

VR bestaat al in andere vormen sinds tientallen jaren, maar de moderne versie van deze technologie is meer meeslepend dan het ooit is geweest. Vandaag brengt ‘virtual reality’ je naar een andere tijd, op een andere plaats, soms zo ver als een buitenaardse wereld en dit allemaal zonder het huis te verlaten.

Hoe werkt playstation vr?

De Playstation VR is net zo leuk als het klinkt en men erover fantaseert. Net als andere virtual reality headsets op de markt, heeft PlayStation VR de zware taak om de speler volledig onder te dompelen in een videospel door twee beelden tegelijk te produceren en ze op 2 tellen los van elkaar naar de headset te sturen. Maar in tegenstelling tot de concurrentie, die dure grafische kaarten nodig hebben om de klus te klaren, doet PS VR dit via de ingebouwde GPU van de Playstation 4.

Dit wordt bereikt door gebruik te maken van de PlayStation camera die negen verschillende punten van licht traceert op de headset en eveneens de lichten volgt op zowel de Move controllers en/of de DualShock 4, afhankelijk van welk spel je speelt. Dit alles is verrassend nauwkeurig in beeld gebracht, gezien het feit dat VR met behulp van slechts een enkele camera volgt wat er gebeurt … maar helaas is het niet helemaal waterdicht. Prestaties worden tot in detail weergegeven in een zeer korte tijdspanne, maar wees voorbereid op het feit dat de camera ook vaak de controllers uit het oog verliest.